IT DESIGN
IT DESIGN

SEO I DIGITALNI MARKETING

SEO (Search Engine Optimization) je skraćenica koja označava proces optimizacije web stranica kako bi se poboljšao njihov rang na tražilicama poput Googlea, Binga, Yahoo i drugih. Cilj SEO-a je povećati vidljivost web stranica na tražilicama i dovesti više organskog (neplaćenog) prometa.

Ključni aspekti SEO-a uključuju:

  1. Ključne riječi: Odabir relevantnih ključnih riječi koje korisnici traže kako bi se ciljalo odgovarajuće publike.
  2. Optimizacija sadržaja: Kreiranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja koji zadovoljava potrebe korisnika i uključuje odabrane ključne riječi.
  3. Link building: Stvaranje kvalitetnih povratnih veza (backlinkova) prema web stranici kako bi se poboljšao njezin autoritet i rang na tražilicama.
  4. Tehnička optimizacija: Osiguravanje da web stranica ima pravilnu strukturu, brzo se učitava i ima prijateljsko korisničko sučelje.

Digitalni marketing obuhvaća sve marketinške aktivnosti koje se provode putem digitalnih kanala i tehnologija kako bi se promovirali proizvodi, usluge ili brandovi. To uključuje različite taktike i strategije kako bi se dosegnula ciljana publika putem interneta.

Neki od ključnih elemenata digitalnog marketinga uključuju:

  1. Email marketing: Slanje ciljanih marketinških poruka putem e-pošte kako bi se izgradili odnosi s klijentima i potencijalnim kupcima.
  2. Sadržajni marketing: Kreiranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja (blogovi, infografike, videozapisi) kako bi se privukla i zadržala pozornost publike.
  3. Društveni mediji: Korištenje društvenih platformi (Facebook, Instagram, Twitter itd.) za promociju i komunikaciju s ciljnom publikom.
  4. PPC oglašavanje: Plaćeno oglašavanje putem Google Ads, Facebook Ads i drugih platformi kako bi se privukao ciljani promet.
  5. SEO: Kako je već spomenuto, optimizacija za tražilice ima važnu ulogu u digitalnom marketingu kako bi se poboljšala vidljivost i doseg web stranica.

Digitalni marketing omogućuje precizno ciljanje publike, mjerljivost rezultata i prilagodbu marketinških kampanja kako bi se postigli bolji rezultati.