Skip to content Skip to footer

ANTIVIRUSNA RJEŠENJA

 

Antivirusna rješenja su softverski alati ili programi koji su dizajnirani za identifikaciju, sprječavanje, otkrivanje i uklanjanje zlonamjernih programa (virusa, trojanaca, crva, spyware-a, adware-a itd.) s računalnih sustava, mobilnih uređaja ili mreža.

Glavni cilj antivirusnih rješenja je zaštita korisničkih uređaja od zlonamjernih prijetnji te očuvanje privatnosti i sigurnosti podataka. Ovi programi djeluju skeniranjem datoteka, aplikacija ili cijelog sustava kako bi pronašli i uklonili ili izolirali zlonamjerne programe.

Antivirusna rješenja obično nude sljedeće značajke:

  1. Skeniranje sustava: Provjera datoteka, mapa, memorije i ostalih dijelova računala ili uređaja kako bi se otkrili potencijalni zlonamjerni programi.
  2. Automatsko ažuriranje definicija virusa: Redovito ažuriranje baze podataka o poznatim virusima kako bi se osigurala najnovija zaštita od novih prijetnji.
  3. Opcija uklanjanja ili karantene: Omogućuje korisnicima da izoliraju ili uklone zaražene datoteke ili programe.
  4. Zaštita u stvarnom vremenu: Nadzor i zaštita računalnog sustava od prijetnji u stvarnom vremenu dok se koristi internet ili se vrše aktivnosti na računalu.
  5. Firewall zaštita: Neke antivirusne suite sadrže i vlastiti firewall za dodatnu zaštitu od neovlaštenog pristupa mreži.
  6. Anti-phishing i anti-spyware značajke: Pružaju dodatnu zaštitu od phishing napada i nadzora koji pokušavaju pratiti aktivnosti korisnika bez njihova znanja.

Korištenje antivirusnih rješenja preporučuje se kao osnovni korak u očuvanju sigurnosti računala i podataka od raznih cyber prijetnji. Redovito ažuriranje softvera, praćenje upozorenja sigurnosnih programa te općenito oprez prilikom preuzimanja datoteka i posjećivanja web stranica također su važni faktori u očuvanju sigurnosti vašeg računala ili uređaja.