Skip to content Skip to footer

GRAFIČKI DIZAJN

 

Grafički dizajn je proces stvaranja vizualnih komunikacija i umjetničkih elemenata kako bi se prenijela određena poruka ili informacija ciljanoj publici. To obuhvaća korištenje različitih vizualnih elemenata poput slika, ilustracija, fotografija, tipografije, boja i grafike kako bi se stvorili privlačni i funkcionalni dizajni.

Glavni cilj grafičkog dizajna je kombinirati estetske i funkcionalne elemente kako bi se stvorili vizualno privlačni i učinkoviti komunikacijski materijali. Grafički dizajn može obuhvaćati različite vrste projekata kao što su:

  1. Logotipi i brendiranje: Stvaranje logotipa i identiteta brenda koji predstavljaju vizualni identitet tvrtke ili organizacije.
  2. Dizajn web stranica: Stvaranje vizualnog izgleda web stranica, uključujući raspored elemenata, boje, tipografiju i ikone.
  3. Oglašavanje: Dizajn reklamnih materijala poput plakata, letaka, bannera, oglasa za tisak ili digitalne medije.
  4. Pakiranje proizvoda: Stvaranje atraktivnih ambalaža proizvoda kako bi se privukla pozornost potrošača.
  5. Tiskani materijali: Dizajn brošura, časopisa, knjiga, kataloga i ostalih tiskanih medija.
  6. Ilustracije: Stvaranje originalnih ilustracija za knjige, članke, web stranice ili druge medijske sadržaje.

Grafički dizajneri koriste različite alate poput Adobe Photoshopa, Illustratora, InDesigna ili drugih specijaliziranih softverskih alata kako bi stvorili svoje dizajne. Bitno je da dizajn bude estetski privlačan, ali i funkcionalan te prilagođen ciljanoj publici i svrsi za koju je dizajniran.