Skip to content Skip to footer

HOLOGRAMI

 

Hologram je trodimenzionalna slika koja se stvara pomoću laserske tehnologije, omogućujući stvaranje iluzije prostornih slika koje se čine kao da su u stvarnom trodimenzionalnom prostoru. Ovi vizualni prikazi stvaraju se interferencijom svjetlosnih valova.

Holografska tehnologija koristi laserski snop koji se dijeli na dva dijela – referentni snop i objektivni snop. Referentni snop odražava se na holografskom filmu, dok objektivni snop reflektira predmet koji se snima. Interferencija između referentnog i objektivnog snopa rezultira kreiranjem kompleksnog uzorka koji se fiksira na holografskom filmu.

Jedna od glavnih karakteristika holograma je da se promatraču pruža dojam trodimenzionalnosti. To znači da se pri promatranju holograma s različitih kuteva, slika se čini kao da se mijenja kako bi odražavala promjene položaja gledatelja. Ovo je različito od običnih dvodimenzionalnih slika koje zadržavaju isti izgled bez obzira na promjenu kuta gledanja.

Hologrami se koriste u različitim područjima kao što su zabava, umjetnost, znanost, medicina, sigurnost i druge industrije. Primjene uključuju holografske prikaze na koncertima, muzejima, holografske zaslone za vizualizaciju, sigurnosne etikete na proizvodima radi autentičnosti, medicinske primjene za vizualizaciju anatomskih struktura i još mnogo toga.

Napredak u tehnologiji omogućio je razvoj različitih vrsta holografskih prikaza, uključujući i hologramske projekcije koje se mogu vidjeti bez potrebe za posebnim nosačem poput holografskih naočala ili filmova.