Skip to content Skip to footer

HOSTING

 

Hosting se odnosi na pružanje usluge pohrane podataka, web stranica ili aplikacija na udaljenim serverima koji su dostupni putem interneta. Ovo je bitna komponenta za svaku web stranicu ili aplikaciju, jer omogućuje da vaš sadržaj bude dostupan online korisnicima.

Serveri su moćni računalni sustavi dizajnirani za pohranu, obradu i pružanje podataka korisnicima putem interneta. Hosting usluge omogućuju vlasnicima web stranica ili aplikacija da unajme prostor na tim serverima kako bi pohranili svoje datoteke, baze podataka, multimedijske sadržaje ili druge elemente potrebne za funkcioniranje njihove online prisutnosti.

Vrste hosting usluga uključuju:

  1. Shared hosting: Više web stranica dijeli isti fizički server. To je obično povoljan i jednostavan način za početak web stranice.
  2. VPS hosting (Virtual Private Server): Fizički server je podijeljen na virtualne privatne servere, pružajući više resursa i kontrolu nego kod shared hostinga.
  3. Dedicated hosting: Cijeli fizički server je dodijeljen samo jednoj web stranici ili aplikaciji, što pruža najveću fleksibilnost, kontrolu i resurse.
  4. Cloud hosting: Koristi više servera povezanih u mrežu kako bi se pružili resursi prema potrebi. To omogućuje skalabilnost i bolju otpornost na padove sustava.

Hosting usluge obično uključuju i druge značajke kao što su podrška za e-poštu, sigurnosne mjere poput SSL certifikata, tehnička podrška, nadzor servera i druge funkcionalnosti ovisno o odabranom planu i pružatelju usluga hostinga.

Odabir odgovarajuće hosting usluge važan je faktor jer utječe na brzinu, sigurnost i pouzdanost vaše web stranice ili aplikacije. Važno je uzeti u obzir potrebe vašeg projekta, očekivani promet, razinu podrške koja vam je potrebna te budžet prilikom odabira hosting plana i pružatelja usluge.