Skip to content Skip to footer

Uvođenje eura na web shop

Kako se prilagoditi promjenama u online poslovanju?

Znamo da nas od 1.1.2023. očekuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a pripreme za to su već počele. No, ono što nije toliko poznato je što je sve potrebno optimizirati na prodajnim mjestima kako bi prijelazno razdoblje prošlo najbezbolnije za poslodavce i njihove klijente. Nemojte zaboraviti da prodajna mjesta uključuju i web shopove na području Hrvatske. Zato je IT DESIGN ovdje za vas – da spremno dočekate viševalutni prikaz cijena, ali i da vas upoznamo sa svim pojedinostima i novostima koje možete očekivati u narednim mjesecima kada se radi o online poslovanju.

Faze prije i nakon uvođenja eura

Kako biste svoju web trgovinu dobro pripremili za nadolazeći period postoje tri faze kojima je cilj omogućiti što lakši prelazak na euro, a potrebno je znati da se tijekom dvojnog prikaza cijena koristi fiksni tečaj konverzije: 1EUR=7,53450 (koji je potrebno jasno iskazati).

  1. Rujan 2022. – primarna valuta kuna

Prvog ponedjeljka u rujnu (5. rujna 2022.) počinje obvezno iskazivanje dvojnih cijena čime u svojem web shopu morate istaknuti cijenu proizvoda u kunama i eurima. Pritom cijena u kunama mora biti jasnije naznačena od one u eurima. Ovaj način prikazivanja cijena mora biti nedvosmislen, dok se prilikom preračunavanja uvijek mora koristiti puni iznos fiksnog tečaja konverzije. Period iskazivanja dvojnih cijena s naglaskom na kunu traje do 1. siječnja 2023.

    1. siječnja 2023 – 31. prosinca 2023. – primarna valuta euro

Ovo je datum kada u Hrvatskoj službena valuta postaje – euro. Prva dva tjedna nakon uvođenja bit će moguće plaćanje u kunama i eurima, a nakon tog perioda (i nadalje) ostaje dvojni prikaz cijena, ali s naglaskom na cijenu u eurima.

Iako dvojni optjecaj kune i eura na vašu online trgovinu nema izravnog utjecaja jer će se na njemu plaćanje odvijati u eurima, ipak je to potrebno znati jer velik broj građana koristi mogućnost plaćanja prilikom preuzimanja, pa će kupci tijekom ta dva tjedna moći dostavljaču ili prilikom preuzimanja u poslovnici platiti i kunama.

  1. 01.01.2024. potpuno prelazimo na euro i time prestaje dvojno iskazivanje cijena.

Od 1. siječnja 2024. Hrvatska u potpunosti prelazi na euro – time prestaje dvojno iskazivanje cijena te su cijene prikazane samo u euro valuti.

Kako pripremiti web shop na dvojni prikaz cijena?

Vaš web shop morat će prikazivati konvertirane cijene svih proizvoda, a nakon 1. siječnja glavna valuta će morati biti prebačena u euro – na vama je kako ćete prilagoditi prikaz valute. U Europi se cijena najčešće zapisuje kao “€ 199,99“, ali moguće je vidjeti i druge oblike: “199,99 €” ili “199,99 EUR“.

Za prikaz cijena potrebno je koristiti fiksni tečaj HNB-a te se pobrinuti da vaši korisnici cijenu u eurima i u kunama vide i prilikom pretraživanja proizvoda, kada ga stave u košaricu, prilikom checkout procesa i prilikom same kupnje.

Dvotjedni period dvojnog plaćanja na vašu trgovinu ne bi trebao imati izravnog utjecaja jer će kunska sredstva na bankovnim računima i karticama biti automatski prebačena u eure. Nakon tog perioda potrebno je isključiti mogućnost plaćanja u kunama, no otprilike će još godinu dana biti potrebno ostaviti dvojni prikaz cijena proizvoda, nakon čega će se cijene moći prikazivati samo u eurima.

Uvođenje eura na web shop u potpunosti prepustite našim stručnjacima kako bi:

  1. Implementirali dvojni prikaz cijena (EUR / HRK)
  2. Napravili konverziju i pretvorbu valute prema fiksnom / dinamičkom tečaju (spajanje s HNB-om)
  3. Prilagodili cijene prema tečaju (fiksnom, dinamičkom ili prilagođenom)
  4. Napravili adekvatne pripreme za što jednostavniju promjenu valute (euro), kada za to dođe vrijeme
  5. Kreirali potrebnu standardizaciju za integraciju u WordPress i OpenCart okruženje

Zašto je potrebno što prije započeti s prilagođavanjem cijena?

S približavanjem roka za prikazom viševalutnih cijena i potražnja za izmjenama u online trgovinama bit će veća. U Hrvatskoj postoji velik broj, čak milijuni, webova koji prodaju usluge i proizvode – svi oni se trebaju prilagoditi promjenama koje će startati od rujna 2022.. Nemojte odgađati ove promjene za zadnji tren.

Prilagodite se propisanim odlukama

Budite sigurni da će vaše online poslovanje nesmetano funkcionirati prema bez ikakvih poteškoća i u skladu s propisanim odredbama. Uz stručnu IT pomoć jednostavno uskladite sve potrebne funkcionalnosti za nadolazeće direktive.

Pripremiti svoje online poslovanje za novu valutu je proces prilagodbe i zahtijeva određeno vrijeme za setup, programiranje i testiranje rješenja te je bitno da ono nesmetano funkcionira u svim okruženjima, kao i da se dobro prikazuje na različitim ekranima. Uvođenje eura na web shop prepustite našim stručnjacima, a vi se bezbrižno posvetite drugim prioritetima vašeg poslovanja.

Dodatne informacije

Sve smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene kune eurom dostupne su na službenim stranicama HNB-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja:

https://euro.hnb.hr/
https://mingor.gov.hr/